Kuchnia

Przepisy

Rollsy z wędliną i serem żółtym.

Na początku robimy placki jak na naleśniki. Do nich potrzebujemy:

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
Jajko
3/4 szklanki wody
Szczypta soli
Olej - do smarzenia.

Skłądniki delikatnie mieszamy, by nie powstały grudki. Wlewamy chochelką na patelnię tak, by powstał jak największy placek. Smarzymy z obu stron. Łatwo można sprawdzić czy jest usmarzony. Na przykład poruszać patelnią, jak się odklei - można przewracać na drugą stronę.

Rollsy - składniki

Kilka plasterków wedliny.
Kilka plasterków sera żółtego.
Bułka tarka
Jajko
Pieprz sól do przyprawienia.


Jak placki lekko przestygną, nakładamy na nie plastry żółtego sera (ja miałam okrągły salami) i jakąś wędlinę w plasterkach, szynkę na przykład.
Zawijamy w rollsa i przekrajamy go na pół.
Wlewam jajko na głęboki talerz, gdzie je roztrzepuję, po czym dorzucam sól i pieprz. Lekko mieszam. W tym obtaczam dokładnie rollsa. Następnie obtaczam go w bułce tartej.
Ostatnim krokiem jest smarzenie.
Kładziemy na rozgrzany olej tyle rollsów ile nam się zmieści na patelni. Smarzymy do momentu, aż się na zarumienią z obu stron.

Wybaczcie za błedy, ale to jest mój pierwszy przepis opublikowany w internecie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation