Inne

Drink me, eat me...

Czas przygotowania: 20min Poziom trudności: łatwy


Składniki:

1,5 szkl mąki
3 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szkl cukru
0,5 szkl brązowego cukru
0,5 kostki masła w pokojowej temperaturze
0,75 słoika masła orzechowego (niecała szklanka)
kilka kropel aromatu waniliowego
1 jajko
0,75 szkl cukru pudru


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180-190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce zmieszaj wszystkie sypkie składniki. W innym naczyniu utrzyj masło z cukrem i 1/3 masła orzechowego do uzyskania jednolitej masy. Dodaj aromat waniliowy i jajko ciągle mieszając. Kiedy masa uzyska jednolita konsystencję dodaj mąkę z resztą sypkich składników.
W małej misce wymieszaj dokładnie cukier puder i resztę masła orzechowego do uzyskania jednolitej masy.
Z uzyskanego ciasta urywaj po kawałku (wielkości ciastka) rozpłaszcz delikatnie w dłoniach, nadziej
łyżeczką masy orzechowej i zaklej formując przy tym kulkę. Na koniec otocz w brązowym cukrze i delikatnie spłaszcz. Tak przygotowane ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 7-10 min.
Podawaj wystudzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation