Kuchnia

Przepisy

Ślimaczki z ciasta francuskiego.

Składniki

1 płat gotowego ciasta francuskiego
8 plastrów sera żółtego (ja użyłam salami)
8 cienkich plasterków szynki (ja użyłam z posypką gyrosa

Szybka przekąska, która pomogła mi "wyczyścić" lodówkę. Szybko się też rozeszła.
Etapy przygotowania

Rozwijamy płat ciasta francuskiego.Układamy wzdłuż dłuższej krawędzi 4 plastry sera, na nich 4 plastry szynki. Trochę niżej kolejne.Zostawiamy kilka centymetrów wolnej przestrzeni wzdłuż drugiej długiej krawędzi.Zwijamy w roladę, ale niezbyt ściśle, bo ciasta w trakcie pieczenia przybywa.Kroimy rulon w 0,5 cm plasterki i układamy na papierze do pieczenia przekrojem do góry. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.Wierzch ślimaczków wilgotną dłonią lekko smarujemy po wierzchu.Wstawiamy do piekarnika na ok.15 minut.Można jeść na zimno i na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation