Kuchnia

kuchnia

ZUPA MARCHEWKOWA Z PRAŻONĄ CIECIERZYCĄ

2 porcje

ZUPA
oliwa
1/2 łyżeczki utłuczonej w moździerzu kolendry
1/2 łyżeczki utłuczonego w moździerzu kuminu
1/2 łyżeczki płatków chili
sól morska
cebula
3 ząbki czosnku
500 g marchewek
1/2 litra bulionu

PRAŻONA CIECIERZYCA
1 puszka odsączonej ciecierzycy
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki utłuczonego w moździerzu kuminu
oliwa

SOS
3 łyżki pasty sezamowej tahini
3 łyżki wody (ilość w zależności od konsystencji pasty)
2 łyżki soku cytrynowego
szczypta soli

kolendra

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić utłuczone z moździerzu kolendrę, kumin, płatki chili i sól morską. Chwilę podsmażać aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dorzucić posiekaną cebulę, zeszklić ją po czym dorzucić pokrojony czosnek. Na końcu w garnku umieścić posiekaną dość cienko marchew. Smażyć około 10 minut. Następnie do całości dolać bulion i gotować około 20 minut do czasu aż marchew zmięknie.

W międzyczasie gdy zupa się gotuje piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciecierzycę doprawioną solą, kuminem i wymieszaną z oliwą. Piec około 20 minut do zbrązowienia się ciecierzycy.
Składniki sosu wymieszać razem. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładko. Podawać z sosem tahini, prażoną ciecierzyca i natką kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation