Kuchnia

mniam

Rzeczy, które potrzebujesz:

2 szklanki syropu kukurydzianego lub miodu,
1 szklanka śmietany,
1/2 szklanki mleka,
3 szklanki cukru,
1/4 łyżeczki soli,
2 szklanki prażonych,
solonych orzeszków ziemnych,
1 białko jajka (o temperaturze pokojowej),
1/2 szklanki wody,
3/4 szklanki masła orzechowego, 1/2 łyżeczki wanilii,
500g polewy czekoladowej (czyli ok. 5 opakowań)

1
Na początku przygotuj warstwę karmelu. Blachę o wymiarach 22x33cm wyłóż papierem do pieczenia zapobiegającym przywieraniu.

2
Zmieszaj ze sobą 1 szklankę syropu kukurydzianego lub miodu, śmietanę, mleko, 1 ½ szklanki cukru oraz sól. Całość postaw na średnim ogniu. Ciągle mieszaj zawartość garnka dopóki cukier się nie rozpuści, a masa nie będzie zupełnie gładka. Zdrap mokrym nożem lub łyżką kryształki cukru, które zgromadziły się na brzegach garnka i wymieszaj z masą. Doprowadź tak powstały karmel do wrzenia. Umieść w garnku termometr kuchenny i – od czasu do czasu mieszając - poczekaj, aż karmel osiągnie temperaturę 115ºC.

3
Gdy karmel osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij go z ognia i natychmiast wymieszaj go z orzeszkami ziemnymi. Wlej karmel do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj górną powierzchnię.

4
Podczas gdy karmel będzie stygnął, możesz przygotować orzechowy nugat. Do rondelka wlej pozostałą 1 szklankę syropu kukurydzianego lub miodu, wodę i wsyp 1 ½ szklanki cukru. Całość postaw na średnim ogniu. Mieszaj cały czas dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści, a następnie włóż do środka termometr kuchenny. Gotuj syrop, dopóki nie osiągnie temperatury 120ºC.

5
W czasie, gdy syrop będzie się gotował, umieść białko jajka w dużej misce i zacznij je ubijać. Ubijaj białko z dużą prędkością, dopóki nie utworzy się sztywna piana. Gdy białko osiągnie już odpowiednią konsystencję, zatrzymaj mikser.

6
Gdy syrop osiągnie już temperaturę 120ºC , zdejmij go z ognia. Włącz mikser na wysokie obroty i powoli, cienką strużką wlewaj syrop do ubitego białka. Ubijaj białka przez około 2 minuty, dopóki składniki nie będą dobrze połączone, a biało wciąż sztywne.

7
Dodaj do mieszanki masło orzechowe i wanilię. Włącz mikser na chwilę, żeby połączyć wszystkie składniki. Gdy nugat będzie już dobrze wymieszany i będzie miał jednolitą konsystencję, wylej go na zastygnięty w formie karmel. Całość schłodź przez co najmniej 4 godziny lub zostaw na noc w lodówce.

8
Gdy nugat i warstwa karmelu z orzechami całkowicie już zastygną, czas przygotować polewę. Włóż ją do kuchenki mikrofalowej lub do garnka z gorącą wodą (sprawdź instrukcję na opakowaniu polewy). Podgrzewaj ją, dopóki całkowicie się nie rozpuści. Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę i pozostaw ją w temperaturze pokojowej przez około 5 minut, aby lekko ostygła.

9
Gdy czekolada będzie stygła, wyjmij formę z nugatem i karmelem z lodówki. Pociągnij za papier do pieczenia i wyjmij całość z formy. Za pomocą ostrego noża przetnij całość na pół, a następnie każdą połówkę podziel na 9 równych części. Razem otrzymasz 18 batoników. Blachę do pieczenia wyłóż folią i połóż ją w pobliżu.

10
Przy pomocy dwóch widelców lub szczypców przytrzymaj batonik karmelem do góry i zanurz go w rozpuszczonej czekoladzie. Wyjmij batonik z czekolady i poczekaj, aż jej nadmiar ocieknie z powrotem do miski. Połóż batonik pokryty czekoladą na przygotowanej blaszce. W ten sam sposób przygotuj pozostałe batoniki, ułóż je obok siebie na blaszce i wstaw na 10 minut do lodówki, aby czekolada zastygła. Batoniki mogą być spożywane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki lub możesz je przechowywać do tygodnia czasu w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation