Kuchnia

makarony

makaron po bolońsku z groszkiem

Składniki :

300g mięsa mielonego wieprzowego
sól
pieprz
1 łyżka tymianku
1 łyżka bazylii
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonego groszku
200g makaronu
1 kulka mozzarelli
oliwa do smażenia
0,5 szklanki bulionu

Przygotowanie :

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Około 5 minut przed końcem gotowania wrzuć groszek. Odcedź. Mięso mielone podaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Mięso przełóż do miseczki i na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory. Dopraw do smaku tymiankiem, bazylią, solą i pieprzem. Duś parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej bulion, dodaj mozzarellę oraz podsmażone mięso. Połącz składniki. Do sosu pomidorowego z mięsem wsyp makaron z groszkiem i wymieszaj składniki. Podawaj gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation