Kuchnia

Anik

Tort czekoladowy z masą mascarpone

Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):

6 jajek
1/3 szklanki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
Składniki masy:

400 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
Do nasączenia biszkoptu:

0,5 szklanki wrzątku
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cukru pudru
Biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Wyłącz mikser i łyżką wymieszaj z mąką i kakao. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest suchy.
Masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone.
Ostudzony biszkopt przetnij na dwie części, używając dużego ostrego noża. Biszkopt dobrze jest odwrócić do góry nogami wtedy spód biszkoptu staje się równym wierzchem.
Pierwszy blat biszkoptowy nasącz i wyłóż na niego połowę masy mascarpone. Przykryj drugim blatem, nasącz i wyłóż drugą połowę masy. Masą wysmaruj również boki tortu. Na wierzchu ułóż cukrowe ozdoby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation