Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pasta z marchewki z oliwą szałwiową i migdałami

Składniki:

250 g młodej marchewki
1/3 szklanki liści szałwii
1/4 szklanki oliwy z oliwek
50 g migdałów uprażonych na suchej patelni (jak w tym przepisie)
sól i pieprz

Przygotowanie:

Marchewki umyć i oskrobać, gotować do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i dodać listki szałwii, na małym ogniu dusić tak długo, aż szałwia zwiędnie, delikatnie mieszać i dusić jeszcze 1-2 minuty a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Ugotowane marchewki odstawić na 15-20 minut aby wystygły i ociekły z wody. Następnie zblendować je razem z oliwą szałwiową i migdałami. Doprawić solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation