Kuchnia

śledzik

Śledzie w sosie z musztardowym

* około 400g śledzi matiesów lub w typie matiasów z zalewy oliwnej
* 250g gęstej śmietany, ja lubię 18% marki Piątnica
* 3 łyżki delikatnego majonezu
* 2 czubate łyżeczki musztardy ostrej, ja dałam Dijon
* 4 czubate łyżki musztardy francuskiej
* 2 łyżeczki carry
* 2 łyżeczki kurkumy
* odrobina siekanej cebulki i plasterków cebuli do położenia na śledziu
* koperek do dekoracji

Tu nie ma żadnej filozofii. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie razem i próbujemy. Dla mnie te właśnie proporcje są najlepsze. Należy wybierać delikatny majonez, aby nie był zbyt octowy, gdyż ostrość sosu nadana zostanie przez musztardy w związku z tym nie ma konieczności go jeszcze dodatkowo zakwaszać.
Śledzia wyjmuję z opakowania, odcedzam, tnę na kawałki, układam na półmisku, dodaję na wierzch kilka kółek cebulki i obficie polewam sosem musztardowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation