Kuchnia

Przysmaki

Sałatka z awokado, szpinakiem i serem kozim
z rzeżuchą i grzankami z szynką parmeńską


Składniki, 2 porcje:

• garść świeżego szpinaku sałatkowego
• 4 łyżeczki oliwy extra vergine
• 1 duże, dojrzałe awokado
• 2 łyżeczki soku z cytryny

• 2 kromki dobrego pieczywa (najlepiej domowego)
• 2 plasterki szynki parmeńskiej

• 150 g sera koziego w roladce (np. takiego) w temperaturze pokojowej

• rzeżucha do posypania
• sól morska i świeżo zmielony pieprz






Przygotowanie:

Szpinak wyłożyć na sito i dokładnie opłukać wodą. Osuszyć na ręcznikach papierowych. Włożyć do miski, posolić, dodać dwie łyżeczki oliwy i wymieszać.
Awokado przekroić na pół, wyjąć miąższ łyżeczką. Pokroić na paseczki, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Pieczywo pokroić na paski i obwinąć szynką parmeńską. Podsmażyć (bez tłuszczu) na patelni aż szynka się zarumieni.
Ser kozi pokroić na plasterki i ułożyć na gorące grzanki. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Szpinak i awokado rozłożyć do dwóch salaterek. Na wierzch ułożyć grzanki z serem kozim. Posypać rzeżuchą, całość skropić oliwą extra vergine.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation