Kuchnia

coś na ząb

Orkiszowe racuszki z maślanką i owocami - Zdrowe przepisy: Dieta.mp.pl

Składniki na ok. 30 niewielkich racuszków:
1 szklanka jasnej mąki orkiszowej (ok. 130g)
1 szklanka razowej mąki orkiszowej (ok. 130g)
2 szklanki maślanki (ok. 480g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 1,5g)
1/2 łyżeczki sody około (ok. 1,5g)
szczypta soli
2 łyżki oleju (24g)
2 łyżki syropu klonowego (ok. 30g)
mała garść czerwonych porzeczek (ok. 45g)
mała garść jagód/borówek/innych owoców 50g/50g

Przygotowanie:
Mąki mieszamy dokładnie ze sobą, sodą i proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy maślankę, olej i syrop, mieszamy dobrze łyżką albo trzepaczką aż do uzyskania gładkiego, ale bardzo gęstego ciasta. Smażymy racuszki na patelni lekko spryskanej olejem, łyżka ciasta = jeden racuszek.
Podajemy z syropem klonowym, miodem lub innymi ulubionymi dodatkami, najlepiej owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji (6 racuszków z porzeczkami i jagodami)
wartość energetyczna 266 kcal białko 10 g
tłuszcz 7 g
węglowodany 43 g
błonnik 6 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation