Kuchnia

Kulinaria

Cygańskie ścieżki
Składniki na ciasto:

- 9 białek

- 4 żółtka

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka oleju

- 1 łyżka kakao

- 3 łyżki suchego maku

- 1 opakowanie kisielu wiśniowego



Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:

I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki

II - 1 łyżkę kakao

III - kisiel wiśniowy

IV - 3 łyżki suchego maku

Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.

Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.



Masa:

- 400 g serka waniliowego np. Danio

- 5 kolorowych galaretek



4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation