Kuchnia

Kulinaria

Tort w bialej czekolady

Receptura na małą tortownicę:

200 g biszkoptów (jak do tiramisu)
150 g masła
100 g białej czekolady
100 g mielonych migdałów

Biszkopty zetrzyj na tarce lub pokrusz i dodaj mielone migdały. Masło rozpuść z czekoladą na małym ogniu lub w mikrofali (ok 3 min). Płynne masło i czekoladę dodaj do okruchów ciastek i dokładnie wymieszaj. Wyłóż "ciastem" dno i boki tortownicy. Wstaw tortownicę do lodówki, aby ciastka "zesztywniały" ;)

500 g kremowego serka śmietankowego
400 g masy kajmakowej (dulce de lache)
250 ml śmietany kremówki lub podwójnej (ja użyłam 36%)
100 g białej czekolady
200 g jogurtu naturalnego
4 łyżeczki żelatyny w proszku + ok 8 łyżek gorącej wody
1 - 2 łyżeczki soku z cytryny cytryny (opcjonalnie)

Serek utrzyj z sokiem z cytryny, jogurtem, masą karmelową (kajmak, dulce de lache) i rozpuszczoną białą czekoladą. Czekoladę możesz rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i przestudź. Śmietanę ubij z cukrem na sztywną pianę (jeśli użyjesz cukru pudru dodaj do przepisu 1 łyżeczkę więcej). Połącz wszystkie składniki tak, by krem był jednolity - żelatynę dodając na samym końcu. Jeśli używasz miksera, to pamiętaj aby na średnich obrotach mieszać wszystkie składniki ze sobą, lecz przy dodawaniu żelatyny zwiększyć obroty.
Teraz wylej krem do tortownicy wyłożonej okruchami ciastek i wstaw do lodówki na kilka godzin (min 3 - 4), ale najlepiej po prostu na noc :)

100 g białej czekolady

Czekoladę zetrzyj na tarce i wiórkami posyp tort.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation