Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto dyniowe

Składniki:
250 g margaryny lub masła
5 jajek
1,5 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
300 g obranej dyni
bułka tarta do formy
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego

Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dynię zetrzeć na tarce lub zmiksować za pomocą blendera, odcisnąć na sitku z nadmiaru soku. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać partiami rozpuszczoną margarynę i wymieszane suche składniki. Następnie dodać dynię i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok. 1 godziny. Przestudzone ciasto udekorować wedle własnego pomysłu.
Posmarowałam ciasto dżemem i udekorowałam kruchym ciastkiem wyciętym na kształt dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation