Kuchnia

kuchnia

lasagne z farszem mięsnym i szpinakiem:
składniki:
• 10 płatów makaronu lasagne (ilość zależy też od wielkości naczynia i upodobań)
• starty ser (może być pokrojony w cienkie plastry)
• tłuszcz do wysmarowania naczynia
• oregano
sos pomidorowy:
• puszka pomidorów
• cebula
• sól, pieprz
• natka pietruszki
• bazylia, oregano
• papryka ostra mielona, papryka słodka mielona.
farsz miĘsny:
• 0,5 kg mięsa mielonego
• cebula
• ząbek czosnku
• liść laurowy
• zioła prowansalskie
• sól, pieprz
farsz szpinakowy
• paczka mrożonego szpinaku
• masło
• sól, pieprz
sos beszamelowy:
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• szklanka mleka

przygotowanie:
farsz mięsny: cebulę szklimy na patelni z odrobiną masła. następnie dodajemy mięso, podsmażamy, drobiąc je w między czasie. do mięsa wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie i liść laurowy. dusimy przez 15 minut. na koniec możecie usunąć liść laurowy.
sos pomidorowy: cebulę szklimy na odrobinie masła. dodajemy pomidory, doprawiając je solą i pieprzem. dusimy do uzyskania jednolitej konsystencji. dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, następnie bazylię, oregano, natkę pietruszki oraz paprykę i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
dobrym i szybkim rozwiązaniem jest użycie gotowych sosów. w sklepach znajdziecie sosy bolognese wielu firm. wystarczy je odpowiednio przyprawić (sól, pieprz, oregano, bazylia, koncentrat pomidorowy) a smakują naprawdę dobrze.
farsz szpinakowy: szpinak podsmażamy na maśle. przyprawiamy solą i pieprzem.
sos beszamelowy: roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i lekko podsmażamy. cały czas mieszając wlewamy mleko. następnie doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy nasz sos przez chwilę aż zgęstnieje.

przygotowanie:
naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. na dno wlewamy odrobinę sosu beszamelowego. potem układamy warstwę makaronu (lub dwie – w zależności od upodobań) i polewamy je sosem beszamelowym. następny w kolejności jest szpinak, farsz mięsny i sos pomidorowy. potem znów makaron, sos beszamelowy, szpinak, mięso, sos pomidorowy. całość posypujemy żółtym serem oraz odrobiną oregano. zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation