Kuchnia

Sałatki

Makaron wstążki zapiekany w sosie serowym

Przygotowanie: 35 min

Składniki na 4 porcje:
- 40 dag makaronu wstążki
- 30 dag brokułu
- 3 młode marchewki karotki
- 1 papryka
- 1 por
- 2 pomidory
- 2 cebule dymki
- 10 dag startego ementalera
- 10 dag startego parmezanu
- 5 dag masła
- pół szklanki śmietany 12-proc.
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (oregano, tymianek, bazylia)
- sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
- szklanka mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą na sicie, osącz.

2. Warzywa umyj, oczyść, obierz. Brokuł opłucz i podziel na małe różyczki. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i zblanszuj w osolonym wrzątku (3 minuty). Przelej zimną wodą, osącz i dodaj do makaronu. Posyp posiekanymi ziołami, startym ementalerem, solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

3. Zrób sos beszamelowy: mleko zagotuj z mąką i masłem. Polej zapiekankę beszamelem wymieszanym ze śmietaną i parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 10–15 minut, aż ser się roztopi. Posyp świeżymi listkami ziół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation