Kuchnia

moje gotowanie

Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC

SKŁADNIKI (16 sztuk)
1/2 kg piersi z kurczaka
3 duże pomidory

1 czerwona cebulka
sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat
majonez
szklanka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, czosnek, papryka ostra
i słodka
4 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
olej

Na ciasto:
2 szklanki pszennej mąki
pół łyżeczki soli
2/3 szklanki gorącej wody
3 łyżki smalcu

PRZYGOTOWANIE
Tortille:
Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do ciasta. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 45 min.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Kurczaka kroimy w dużą kostkę.
Sól, pieprz, czosnek, paprykę ostrą i dużą ilość papryki słodkiej mieszamy.
Oprószamy mięso częścią naszej mieszanki i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy kurczaka z mlekiem i odrobiną oleju. Resztę przypraw,łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wsypujemy do woreczka. Wrzucamy kawałki naszego kurczaka i dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł.

Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka.

Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki. Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie i smażymy po ok.30 sekund z każdej strony.

Tortille smarujemy majonezem, układamy na nich sałatę.
Z boku układamy kurczaka, pomidory i cebulę.
Dół tortilli zakładamy 3 cm do góry, żeby nadzienie nie wypadło i zwijamy w rulon.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation