Kuchnia

Dobre książki i kuchnia

Mus czekoladowo - śmietankowy na herbatnikach

Deserek jest niesamowity, jak puszysta chmurka rozpływa się w ustach. Gorzka czekolada dodaje mu pazurka, alkohol podkręca smak, a herbatniki idealnie go uzupełniają. W dodatku robi się błyskawicznie i jest bezproblemowy. Zamrożony pewnie przypominałby moje ulubione lody cassate, ale tę opcję wypróbuję następnym razem. Ilość warstw i smaków zależy tylko od naszej wyobraźni.

Zdecydowanie polecam.

Przepis bierze udział w akcji Festiwal mascarpone 2011.

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady
ok. 80 g cukru
5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
3 łyżki mleka
2-3 łyżki likieru amaretto, rumu lub innego, dobrego alkoholu
Serek mascarpone, cukier i śmietankę kremówkę dokładnie ubić na puszystą masę. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały. Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do reszty masy mascarpone. Ubić do całkowitego połączenia składników i wyłożyć na herbatniki. Przykryć dokładnie resztą herbatników i wstawić do lodówki na około 4 godziny lub lepiej na całą noc.

Po tym czasie deser jest gotowy, wystarczy odwrócić foremkę i wyłożyć go na talerz.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation