Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

Ciasto kokosowo - ananasowe

forma 39/27

Biszkopt
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Żółtka oddzielić od białek, białka ubić dodając po trochu cukru - na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać z pianą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 minut tzw do suchego patyczka.

ciasto kokosowe
4 białka
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych


Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, na końcu wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piec ok 25 minut.

Masa
1 puszka ananasów
3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
4 żółtka


Ananasy pokroić w drobniutką kostkę i odstawić. Zlać sok z ananasów i wymieszać z mąką ziemniaczaną wlać do garnka i ugotować z tego kisiel - wystudzić. Po tym czasie żółtka utrzeć z ugotowanym kisielem ananasowym i masłem dodając po łyżce. Masę schłodzić w lodówce by lekko stężała następnie przełożyć.

Najpierw biszkopt , potem masa ananasowa i na górę ciasto kokosowe - schłodzić w lodówce przez noc.

Smacznego

http://magiawkuchni.blox.pl/2012/05/Ciasto-kokosowo-ananasowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation