Kuchnia

kuchnia

:) biszkopty z kremem czekoladowym

Do przygotowania biszkoptów potrzebny jest rękaw cukierniczy, tak, żeby biszkopty były okrągłe, piekarnik i dobrze natłuszczony papier do pieczenia. Znacznie lepsze od papieru są formy sylikonowe do pieczenia makaroników, ciastek i biszkoptów, takie z rantem, bowiem pozwalają na utrzymanie ładnego kształtu delikatnych ciastek. Oczywiście możecie rękaw pominąć, jeśli nie macie go, lub nie lubicie nim pracować i układać ciasto za pomocą łyżki. Uda się bez problemu, jednak biszkopty nie będą już tak równe i ładne jak za pomocą rękawa z okrągłą tylką.

Składniki:

100 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do biszkoptów i wypieków
4 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru


Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywno dodając stopniowo cukier.
Do miski przesiewam oba gatunki mąki.
Delikatnie łącze ubite białka z makami i żółtkami.
Ciasto układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem porcjami w odległości około 3 cm od siebie lub na macie do pieczenia. Piekę około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Delikatnie wyjmuje i studzę na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation