Kuchnia

Kuchnia

indyjski deser
Kokosowe Laddu- słodki
SKŁADNIKI:

cukier puder [0.75 szklanki]
wiórki kokosowe [3 łyżki]
cynamon [1 szczypta]
masło [1 kostka]
groch [1 szklanka] (grochowe puree)
orzechy [3 łyżki]
Przygotowanie:

Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu. Wsyp do masła grochowe pure i smaż, cały czas mieszając. Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie wydzielać miły orzechowy zapach.

Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką. Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia.

Po tym czasie uformuj z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wstaw na 30 minut do lodówki. Całość można dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation