Kuchnia

PRZETWORY

dżem cytrynowy z goździkami

4 cytryny
6 łyżek soku z cytryny
180g cukru
3 suszone goździki
0,5l wody
0,5l wody do początkowego wygotowania skórki z cytryny


Cytryny dokładnie wymyć i sparzyć gorącą wodą.
Z trzech cytryn zetrzeć skórkę i wrzucić do rondelka.
Jedną cytrynę pociąć w cienkie plasterki lub półplasterki i dodać do startej skórki.
Cytryny zalać 250 ml wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wymienić wodę i powtórzyć proces, po 10 minutach odcedzić wodę.
Dodać 0,5l wody, cukier, goździki i sok z cytryny.
Gotować wszystko na średnim ogniu, mieszając, aż do momentu, gdy płyn będzie miał gęstą konsystencję (jak gorący dżem). Cały proces zajmuje ok 40-45 minut.
Przełożyć dżem do słoika gdy jest jeszcze gorący, zakręcić i pozwolić mu ostygnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation