Kuchnia
Ciasta
Tarta z dynią
Składniki na tartę o średnicy 24 cm (nieco zmodyfikowałam przepis na ciasto do tarty z jabłkami):
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki białego cukru
2 łyżki śmietany
1 żółtko
Składniki na wypełnienie (według nieco zmienionej przeze mnie receptury ze strony BBC Good Food):
400 g musu z dyni (przepis na mus znajduje się w przepisie na ciasto z dyni)
100 g cukru pudru + cukier puder do posypania ciasta
100 ml mleka
1 duże jajko (w rozmiarze L lub XL)
25 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
Przygotowanie spodu:
Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy w drobną kostkę. Odstawiamy na ok. 15 minut by się ogrzało. Wrzucamy do miksera i ucieramy z cukrem na gładką masę.
Dodajemy żółtko, a następnie ponownie ucieramy do uzyskania jednolitej struktury.
Ciągle mieszając dosypujemy powoli część mąki...
...po czym dodajemy śmietanę i powoli wsypujemy pozostałą mąkę. Miksujemy aż do uzyskania ciasta o jednoliciej konsystencji.
Blaszkę do tarty (może być silikonowa lub metalowa, najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuszczamy i wykładamy ciastem. Zbędne fragmenty ciasta odcinamy nożem. Tartę nakłuwamy równomiernie widelcem, by powietrze miało ujście.
Wsadzamy do zamrażalnika na 10-15 minut, by ciasto dobrze się schłodziło.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy fasolą lub makaronem i pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni C (bez termoobiegu).
Następnie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Przygotowanie wypełnienia:
W dzieży ubijamy jajka. Dodajemy do nich mleko oraz roztopione masło. Mieszamy.
Do masy dodajemy mus dyniowy oraz suche składniki: cukier, cynamon i gałkę.
Dokładnie mieszamy, po czym masę wylewamy na upieczony spód.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C (z termoobiegiem) lub 220 stopni C (bez termoobiegu), po czym zmniejszamy temperaturę o 40 stopni C - do odpowiednio: 160 lub 180 stopni C. Kontynuujemy pieczenie przez 30 minut.
Po wyjęciu tatra musi ostygnąć i spędzić kilka godzin w lodówce.
Podanie:
Podajemy ją posypaną cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. Doskonale sprawdzą się do niej także lody waniliowe lub cynamonowe oraz, naturalnie, kubek z gorącą kawą.
Bardzo Wam polecam ten wypiek, gdyż nadzienie jest lekko słodkie, wilgotne i wspaniale komponuje się z kruchym spodem. To wymarzona tarta na tę porę roku!
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