Kuchnia

Ciasta

LEMON MERINGUE PIE - BEZA CYTRYNOWA

Ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru

Zagnieść mąkę, posiekane masło, cukier puder na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Boki i spód formy (śr. 24 cm) wykleić ciastem, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub groch. Podpiekać w 180 st.C. przez ok. 10 minut. Ściągnąć papier z grochem lub fasolą. Odstawić ciasto do ostygnięcia.

Krem:
- 4 cytryny,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g cukru,
- 6 żółtek,
- 50 g masła,
- 50 ml wody

Cytryny wyparzyć we wrzątku, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Wymieszane składniki podgrzewać cały czas mieszając, aż się połączą, a krem nie będzie miał grudek. Można użyć trzepaczki lub mikserem. Podgrzewać aż zgęstnieje, trwa to kilkanaście minut. Musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodać jeszcze 1 czubatą łyżkę mąki i gotując mieszać do zgęstnienia. Gotowy wystudzić i wylać na podpieczony spód.

Beza:
- 6 białek,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu

Białka (w temp. pokojowej) miksować na najniższych obrotach, BARDZO powoli dosypując cukier małymi partiami, np. po łyżeczce. Gdy piana będzie już ubita dodać łyżeczkę soku z cytryny, zmiksować. Bezę umieść na kremie.

Ciasto piec przez ok. 40-50 minut w 150 st.C., tak by beza była zarumieniona i krucha z zewnątrz, a miękka w środku. Przed krojeniem dobrze ostudzić i schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation