Kuchnia

dietetycznie

ROLADA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ


« SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MANDARYNKAMI
Wesołych i smakowitych Świąt! »
ROLADA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ

22 Grudzień 2010 Autor: aniado

W przeddzień Świąt chciałabym się z Wami podzielić przepisem, który warto będzie wykorzystać zaraz po Świętach :)

Ta rolada to wręcz idealne rozwiązanie, gdy mamy do “zagospodarowania” różnego rodzaju okrawki mięsne lub niewykorzystane warzywa.

Na zdjęciach przedstawiam wersję wegetariańską, ponieważ miałam akurat kilka pieczarek oraz po kawałku papryki w dwóch kolorach.

Uwaga:)
Ilość “wariacji na temat farszu” do tej rolady jest praktycznie nieograniczona. Roladę można nadziać grzybami, mięsem, rybą…. lub okrawkami wędlin i pieczonych mięs.

Składniki:
1 główka kapusty włoskiej (przygotowanej tak jak na gołąbki)

Farsz:
2 cebule
1-2 papryki
100-300 g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 łyżka ulubionych ziół
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. (Dokładny opis tutaj).

Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni smażyć pieczarki aż do czasu gdy odparuje z nich cała woda. Zdjąć z patelni i odstawić. Na kolejnych 2 łyżkach oliwy usmażyć paprykę. Na koniec dodać cebulę i pieczarki i wszystko dokładnie wymieszać doprawiając przy okazji do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Na arkuszu folii aluminiowej (wymiary około 30×40 cm) rozłożyć sparzone liście kapusty tak aby na siebie lekko zachodziły. Rozsmarować na nich farsz warzywny. Zwinąć całość w roladę a następnie pokroić na 4 centymetrowe plastry.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć kilka niewykorzystanych liści kapusty (jeśli mamy), a na nich “ustawiać” przecięciem do góry kawałki rolady.

Całość zalać 1/2 szklanki lekko osolonej wody (lub wywaru), przykryć szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika.

Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Podawać na gorąco.
(Uwaga: Można dodatkowo polać roladki sosem pomidorowym

przepis dokladny
http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/22/rolada-z-kapusty-wloskiej/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation