Kuchnia

dietetycznie

Delikatna zupa krem z zielonego groszku

Zupy krem to prawdziwi bohaterowie diet - robi się je bardzo szybko, ich smak jest wyrazisty, a kalorii prawie nie widać na horyzoncie. Nic więc dziwnego, że coraz więcej odchudzających się osób sięga po przepisy na kremy. Dziś proponujemy Wam lekką i bardzo smaczną zupę z zielonego groszku, której nie sposób się oprzeć!

Składniki:
½ cebuli
1 puszka groszku konserwowego lub dwie szklanki mrożonego zielonego groszku
½ szklanki wody
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
szczypta chilli
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
małe grzanki lub groszek ptysiowy (do dekoracji)

Przygotowanie:
Pora na zielony zawrót głowy! Na pierwszy ogień idzie tym razem cebula - siekamy ją na drobną kosteczkę i delikatnie podsmażamy ją na maśle, tak, aby była miękka, ale nie przyrumieniona. Gdy tak się stanie, przekładamy ją do garnka, dodajemy groszek i całość zalewamy wodą. Zupę gotujemy pod przykryciem przez około pięć minut, aż groszek będzie miękki.
Po tym czasie możemy dolać jogurt naturalny i doprawić zupę przy pomocy soku z cytryny, chilli, soli i pieprzu. Zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy zupa nie będzie już taka gorąca, możemy ją zmiksować lub przetrzeć przez sitko, uzyskując z niej gładki krem. Na koniec pozostaje nam jedynie ją przelać do miseczek, udekorować łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation