Kuchnia

Kuchnia

PELNOZIARNISTE TAGLIATELLE Z SOSEM SMIETANOWO-SEROWYM, BROKULAMI I FETA.

Składniki:
250g makaronu tagliatelle (najlepiej pełnoziarnistego),
brokuł (świeży lub mrożony),
+ Składniki na sos śmietanowo-serowy:
250-300 ml śmietanki 18%,
2 łyżki musztardy francuskiej,
70g mieszanki różnych serów: mozzarella, gouda + trzeci dowolny (u mnie "mlekdamer", swoją drogą nigdy wcześniej o nim nie słyszałam),
kilka listków świeżej bazylii,
łyżka masła,
sól, pieprz, pół łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej.

+ mozzarella i bazylia do posypania przed podaniem

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, jeśli wolicie - według przepisu podanego przez producenta na opakowaniu. W tym samym czasie przygotowujemy sos i brokuły.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. Jeżeli jak ja używacie mrożonek, brokuły należy wrzucić na patelnię, dodać odrobinę wody i dusić pod przygrywką aż do momentu, w którym się rozmrożą. W obydwu przypadkach najlepiej próbować brokuł podczas przygotowywania, dlatego nie podaję czasu.
Do przygotowania sosu potrzeba patelni, na której należy rozpuścić łyżkę masła, następnie dodać śmietanę, musztardę i kilka listków posiekanej bazylii. Dokładnie wymieszać. Dodać mieszankę serów (przedtem proponuję zetrzeć żółte sery na tarce z grubymi oczkami, mozzarellę pokroić w kostkę) i za pomocą trzepaczki mieszać do momentu rozpuszczenia się serów. Doprawić solą, pieprzem i połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając.

Podanie: Na makaronie ułożyć różyczki brokułów, wszystko polać sosem, następnie posypać pokrojonym w kostkę serem mozzarella i posiekaną świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation