Kuchnia

kuchnia

Lasagne (Lazanie)
Makaron na lazanię:

200 g mąki pszennej
2 średnie jajka
1 łyż. oliwy
szczypta soli
ok. 1/3 - 1/2 szkl. wody

Lasagne:

700 g mięsa mielonego
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
makaron lazania (u mnie domowej roboty)
600 g pomidorów
1/2 łyżeczki curry
sól morska
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
ognista mieszanka przypraw
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
200 g sera żółtego
garść natki pietruszki
kilka małych pomidorków do dekoracji

Sos beszamelowy:

3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziół



Makaron: Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, wlewam oliwę i dodaję szczyptę soli. Ręcznie wyrabiam dodając stopniowo wody, w takiej ilości aby ciasto było twarde ale elastyczne. Dzielę ciasto na kilka mniejszych części i wałkuję każdą część jak najcieniej. Jeżeli makaron chcę od razu wykorzystać troszkę go podsuszam pozostawiając go na blacie lekko posypanym mąką. Jeżeli zamierzam go użyć następnym razem - płaty pozostawiam na ok. 2 godziny do wysuszenia. Gotuję w osolonym wrzątku al dente.

Lasagne: Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę, do zeszklonej dodaję czosnek i jeszcze chwilę smażę. Dodaję mięso mielone i smażę, aż do zbrązowienia.
Pomidory sparzam, obieram i kroję w mniejsze kawałki, dodaję do podsmażonego mięsa. Doprawiam do smaku przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Smażę dotąd, aż pomidory się rozpadną.
Makaron obgotowuję ok. 3 minuty we wrzącej wodzie z solą i oliwą (dzięki czemu makaron nie poskleja się) co jakiś czas mieszając.
Beszamel: W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, smażę chwilę. Do zasmażki wlewam mleko i mieszam gotując na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia sosu. Doprawiam sos do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewam 3-4 łyżki beszamelu, rozsmarowuję. Na to wykładam warstwowo: płaty makaronu, sos mięsny, płaty makaronu, beszamel, sos mięsny i tak aż do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się makaron polany beszamelem i posypanym startym serem. Wierzch oprószam delikatnie mieloną papryką i ziołami. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 45 minut. Przed końcem pieczenia na wierzchu układam połówki małych pomidorków.
Wyjmuję zapiekankę z piekarnika i pozostawiam na 10 minut, po czym kroję na ładne kawałki pomagając sobie łopatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation