Kuchnia

żarcie

Składniki na pulpety:
500g mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 drobno pokrojona cebula
1 bułka namoczona w mleku
sól, pieprz, papryka słodka
1-2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę

Składniki na sos:
200 ml śmietany
sól, pieprz
przyprawa uniwersalna (np. domowa)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
koperek do posypania
85-90g chrzanu tartego (takiego ze słoiczka)


Wszystkie składniki na pulpety bardzo dobrze ze sobą wyrobić. Konsystencja powinna byc w sam raz ale jeśli jest zbyt luźne to można dodać odrobinę bułki tartej. Formowac kulki o średnicy ok 4 cm. Wkładać je do płaskiego rondla, zalać wodą, lekko posolić lub dodać przyprawę uniwersalną (domową) i gotować ok 20 minut. Po tym czasie pulpety delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Na bazie powstałego wywaru gotujemy sos. Dodajemy chrzan, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy. Całość dokładnie miksujemy na gładki sos i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Wkładamy pulpety i gotowe. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniaczkami pure :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation