Kuchnia

Smakosz ♥

Makaron rurki z szynką i pomidorami

Przygotowanie: 20 min
Składniki na 4 porcje makaronu rurki z szynką i pomidorami:

40 dag makaronu typu rurki
4–5 pomidorów
1 cebula
2–3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
10 dag wędzonej szynki
2 łyżki posiekanej bazylii
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i smaż razem 3 minuty.
Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu 5–6 minut, aż pomidory się rozgotują. Makaron rurki wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku.Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia i ugotuj makaron al dente. Po odcedzeniu osącz na sitku.
Do sosu dodaj makaron rurki, posyp posiekaną bazylią, wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation