Kuchnia

gotowanie

Lemon Pie

Składniki na kruchy spód:

120g zimnego masła pokrojonego na kawałki
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka (białka odłożyć na bezę)
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki lodowatej wody


Wszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko ze sobą wyrobić na jednolite miękkie ciasto. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 23-25 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np fasolką i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min do jasnozłotego koloru. W tym czasie przygotować nadzienie.


Składniki na nadzienie cytrynowe:

3 cytryny (umyte, sparzone i osuszone)
3 łyżki stopionego przestudzonego masła
1/3 szkl. pokruszonych biszkoptów
3 żółtka (białka odłożyć do bezy)
200g cukru

Żółtka utrzeć na gęstą masę z cukrem. Z cytryn zetrzeć dokładnie skórkę (tylko żółtą częśc bez białej bo jest gorzka) oraz wycisnąc sok. Do utartych na gęsto żółtek dodać stopione masło, sok z cytryny, startą skórkę cytrynową i pokruszone biszkopty. Wymieszać.
Nadzienie wylać na podpieczony spód i wstatwić znów do piekarnika. Piec ok. 10 min (u mnie było to ciut dłużej ;) W czasie gdy tarta się piecze przygotować bezę.


Składniki na bezę:

5 białek
szczypta soli
120g cukru pudru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać powoli (!) cukier puder. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę białkową wyłożyć na tartę (zostawić wolne od brzegu ok 1 cm, masa się sama rozejdzie na boki). Uformaować płaską stroną łyżki nierówności. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 stopni i wstawić znów tartę na ok 15-20 minut (do momentu przyrumienienia).
Upieczoną tartę wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation