Kuchnia

przepisy

Mus czekoladowy z likierem Chartreuse
Składniki
30 dag gorzkiej czekolady
6 jajek
3 łyżki zaparzonej kawy
1/4 szklanki zielonego Chartreuse
6 łyżek cukru
2 szklanki śmietany kremówki
starta czekolada do dekoracji
Etapy przygotowania

Jak przygotować mus czekoladowy

Czekoladę roztopić na małym ogniu. Żółtka umieścić w garnku z grubym dnem, wlać kawę. Ustawić garnek na bardzo małym ogniu i ubijać drucianą miotełką. Kiedy żółtka zaczną gęstnieć, dolać likier i dalej ubijać.

Gęsty krem zdjąć z ognia, dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Masę przełożyć do miski.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając 2 łyżki cukru, połączyć z masą czekoladową. Śmietanę ubić na sztywno dodając pozostały cukier. Mus przełożyć do pucharków. Udekorować bitą śmietaną i oprószyć startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation