Produkty, które pomogą Ci schudnąć! Dietetyczne SOS!
Kurczak, fasola i ryba
Badania wykazały, że kobiety, które jadły 120 g białka dziennie i regularnie ćwiczyły, straciły średnio 10 kilogramów przez cztery miesiące - o 4 więcej niż kobiety, które ćwiczyły i miały dietę bogatą w węglowodany. Białka sprawiają, że tracisz wagę, szczególnie w okolicy brzucha, zachowując jednak masę mięśniową. Jak to działa? Twoje ciało musi pracować ciężej podczas trawienia białka, niż podczas trawienia węglowodanów i tłuszczów, więc białko rzeczywiście spala więcej kalorii. A ponieważ trawienie zajmuje trochę czasu, sprawia, że czujesz się dłużej najedzona.
Jajka
Rozpoczęcie dnia od jajka uruchomia proces odchudzania. Badania wykazały, że kobiety, które jadły jajka na śniadanie straciły 3 kilogramy w osiem tygodni, podczas gdy druga grupa kobiet, która jadła ekwiwalent w postaci bułki, tylko 1 kilogram. Osoby, które spożywają na śniadanie jajka zamiast pieczywa, w ciągu następnych 24 godzin przyswajają mniej kalorii.
Awokado i oliwa z oliwek
Dobry tłuszcz, podobnie jak białko, na długo daje uczucie sytości. Najlepsza oczywiście jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i awokado. Przeznacz od 25 do 35% kalorii pochodzących z tłuszczu w swoim codziennym kalorycznym bilansie. Powinny być to oczywiście tłuszcze nienasycone - oliwki i oliwa z oliwek, orzechy, rośliny strączkowe, tłuste ryby np. łosoś.
Wino
Aby wspomóc swoje serce, wypijaj lampkę czerwonego wina dziennie. Osoby, które piją jeden lub dwa kieliszki wina dziennie stracili więcej kilogramów niż osoby, które piły napoje bezalkoholowe i wodę mineralną. Zapomnijcie jednak o piwie i słodkich alkoholach! Jedna z hipotez mówi, że wątroby tych, którzy piją regularnie, alkohol zamieniają na ciepło, a nie tłuszcz. Kobieta zużywa 120 kalorii na lampkę wina. Teoria mówi, że większość z nich będzie spalana (jeśli zjadłaby pizzę, więcej kalorii zamieni na tłuszczu). Oczywiście nie należy tego używać jako wymówki, do spożywania większej ilości wina, mówimy o jednej lampce.
Zupy
Badania wykazały, że miska zupy przed posiłkiem może utrzymać apetyt w ryzach. Kobiety, które jadły zupę jarzynową zawierający bulion z kurczaka, brokuły, ziemniaki, kalafior i marchew, spożyły o połowę mniejsze porcje drugiego dania, a tym samym zmiejszyło się spożycie kalorii.
Grejpfruty i jabłka
Owoc składa się głównie z wody i błonnika, a więc wypełnia Cię bez dodawania wielu kalorii. Osoby, które zwiększyły swoje spożycie owoców - całe owoce, nie soki - zmniejszyły swoją wagę o wiele szybciej niż ci, którzy nie jedli owoców. Oczywiście muszą być to odpowiednie owoce. Kobiety, które spożywały pół grejpfruta trzy razy dziennie, przed każdym posiłkiem po trzech miesiącach straciły średnio 2 kilogramy. Naukowcy przypuszczają, że efekt może być związany z niektórymi właściwościami chemicznymi grejpfruta. Jeśli nie lubisz grejfrutów możesz je zamienić na jabłko. Osoby, które jadły półtora jabłka (o wartości około 125 kalorii) na 15 minut przed posiłkiem, przyswajali średnio o 187 kalorii mniej.
Ziarna zbóż
Badania wykazały, że kobiety, które zjadały filiżankę niesłodzonego musli z filiżanką niskotłuszczowego mleka 90 minut po kolacji (ziarna zbóż miały od 100 do 135 kalorii,od 2 do 6 gramów białka, od 23 do 32 gramów węglowodanów) po miesiącu zrzuciły średnio 1,5 kilograma. Zgranulowane ziarna przydadzą się nie tylko jako alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Sprawdzą się także rano, bo mają wysoki wskaźnik blonnika, który na długo daje uczucie sytości.
Błonnik
Osoby, które regularnie przyjmują błonnik mogą zrzucić w ciągu 4 miesięcy 2 kilogramy. Dodawanie błonnika do potraw może prowadzić do zmniejszenia spożycia pokarmu. Dobre źródła to całe ziarna, pieczywo, makarony pełnoziarniste, dietetyczne płatki śniadaniowe, ryż brązowy i nieobrane owoce.
MA==