Kuchnia

food

Składniki (na 2 porcje):
2 buraki
3 marchewki
3 korzenie pietruszki
1 seler
1 czerwona cebula
garść pokruszonego sera feta
garść posiekanych orzechy włoskie (czasem zastępuję pestkami słonecznika)*
oliwa z oliwek
sól, pieprz
dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy dijon
sok z cytryny

Wykonanie:
Warzywa obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Na wyłożonej folią aluminiową lub papierem blasze umieścić warzywa, polać obficie oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem. Piec 30 minut, kilka razy obracając kawałki. 5 minut przed końcem wysyp na osobną blachę orzechy, wstaw o piekarnika i upraż.
Przełożyć upieczone warzywa na półmisek i posypać okruchami fety. Przygotować dressing z 2 łyżek oliwy, natki, octu balsamicznego, musztardy i niewielkiej ilości soku z cytryny, jeśli masz ochotę. Polać warzywa dressingiem i posypać uprażonymi orzechami.
http://domowefrykasy.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation