Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Chocoholiczka: Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

Po mocno czekoladowej tarcie zapraszam na delikatniejsze i słodsze ciasto czekoladowe z przepysznym, lekkim kremem waniliowym.
Ciasto jest tak smaczne, że u nas nie wytrzymało oczekiwania w lodówce i pierwszy kawałek zniknął jeszcze przed schłodzeniem. :)
Szczerze polecam wszystkim miłośnikom słodkiej, mlecznej czekolady i waniliowych aromatów.


Składniki na ciasto:

200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 czubate łyżki kakao
200g masła
3 jajka
100 g cukru
100 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3-4 łyżki ciepłej wody

Składniki na krem waniliowy:

0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
180 g cukru
2 op cukru waniliowego
kilka kropel aromatu waniliowego
1 kostka masła
1 żółtko

Dodatkowo:

60 g mlecznej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietany 30%

Wykonanie:

Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone masło oraz całe jajka i wszystko dokładnie ucieramy. Na końcu dosypujemy cukry i wlewamy wodę. Ucieramy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być puszyste i dość gęste.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie przekładamy do niej ciasto.

Pieczemy w 180°C 15-20 minut, sprawdzając patyczkiem (u mnie dokładnie 20 minut). Gotowe ciasto chwilę studzimy, a przecinamy na pół i zostawiamy do całkowitego do ostudzenia.

Krem: Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Gotujemy budyń wlewając rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy krem.
Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną śmietany i polewamy nią ciasto, dodatkowo możemy je także przystroić kremem, jeżeli nam pozostał.

Gotowe ciasto, przed podaniem, powinno się chłodzić minimum dwie godziny w lodówce, jednak u nas nie dotrwało, co wyraźnie widać na zdjęciu - krem jeszcze nie zdążył do końca stężeć.

Smacznego! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation