Kuchnia

gotowanie

ciasto:

1/2 kg mąki
25 dkg masła
25 dkg kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. Po wyjęciu cienko rozwałkować na blacie lekko podsypując mąką. Pokroić w długie paski o szerokości ok 2,5-3cm i nawijać na rurkę wysmarowaną masłem. Rurki obtoczyć z jednej tylko strony w cukrze, ułożyć na blasze od piekarnika i piec, aż się zarumienią w temp 220st. Ja rurki zdejmuję gorące od razu po wyjęciu z piekarnika. Kiedy wystygną nabijamy kremem.



krem:

2 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
1 kostka masła
spirytus


żółtka z mlekiem zmiksować, dodać cukier, mąkę - wymieszać wszystko. Ugotować gęsty budyń. Po ostygnięciu utrzeć z kostką masła. Na koniec dodać spirytus do smaku ;):)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation