Kuchnia
gotowanie
:) Chałka z kruszonką
Składniki:
2 żółtka
1 jajko
100g masła
150 ml mleka
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić
ponadto:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
wykonanie thermomix:
do naczynia włożyć jajko, żółtka, masło, mleko i cukry i wymieszać 1,5min/temp. 50/obr. 5 Następnie dodawać kolejno pozostałe składniki wg kolejności i wyrobić 3 min./interwał
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. (masło powinno być rozpuszczone).
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąka stolnicę leciutko wyrobić i podzielić na trzy części. Uformować wałeczki z których zapleść warkocz. Jeśli wałeczki zrobimy dłuższe a węższe wówczas można warkocz połączyć dodatkowo końcami tworząc wieniec.
Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na ok. 25 minut. Po tym czasie posmarować ją roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 180-200 stopni na złoto.
Smacznego :)
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