Kuchnia

wypieki

Bardzo chrupiące pieczone ziemniaczki

Składniki:
- 1 kg młodych lub zwykłych ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki kaszy manny
- 1-2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
2. Młode ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, stare ziemniaki obieramy i dokładnie płuczemy.
3. Kroimy je w ćwiartki i zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy je jeszcze 5 minut, odsączamy i lekko odparowujemy.
4. W miseczce mieszamy ze sobą kaszę mannę, łyżeczkę soli, tymianek, paprykę oraz pieprz.
5. Tak przygotowaną mieszankę wsypujemy do garnka z ziemniakami (odsączonymi i odparowanymi)
6. Zamykamy pokrywkę i potrząsamy kilka razy, aż panierka pokryje każdą ćwiartkę warzywa.
7. Dużą blachę smarujemy smalcem i wysypujemy na nią ziemniaki - ważne by ziemniaki za bardzo się nie stykały i nie leżały na sobie.
8. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając ziemniaki dużą łyżką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation