Kuchnia

kuchnia

odrywany chlebek serowo-cebulowy


cudownie pachnący, mięciuteńki i aromatyczny... jeśli lubicie smaki serowo-cebulowo-czosnkowe gorąco zachęcam was do wypróbowania tego przepisu. znalazłam go u kasi na blogu "gotuję bo lubię" odrobinkę zmieniłam farsz stosownie do tego co miałam i tak powstała dzisiejsza propozycja.
chlebuś cudownie smakuje odrywany po kawałeczku jeszcze ciepły. idealnie się sprawdził również już po wystygnięciu, pokrojony na kromeczki i zapieczony jako mini-zapiekanki. polecam wam baaardzo

składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
4 łyżki roztopionego masła
250 ml letniego mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

składniki na farsz:
ok.100g stopionego masła
zioła prowansalskie (suszone)
ok. 1 łyżki zielonej pietruszki (świeża posiekana)
6 ząbków czosnku (przeciśnięte)
2 łyżki prażonej cebulki
1/2 szkl tartego parmezanu i odrobina tartej mozzarelli
ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku


wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrabiamy. na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy raz jeszcze. ciasto powinno być elastyczne, więc w razie potrzeby leciutko podsypujemy mąką. ciasto odstawiamy w naoliwionej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.

wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. smarujemy obficie stopionym masłem i posypujemy wszystkimi składnikami. ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 10-11 cm i nakładamy jeden na drugi. powstały pas kroimy w kostkę o dł. ok 12 cm. i układamy je na sobie a następnie przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x12). można też kolejne kostki przenosić i układać je pionowo w blaszce (stawiamy na sztorc tak by farsz i ciasto układały się naprzemiennie tworząc plastry).
wierzch posypujemy resztą parmezanu i tym co opadło przy przenoszeniu do blaszki. chlebek odstawiamy na ok 20-25 min do napuszenia. wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni aż się ładnie zarumieni. smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation