Kuchnia

kuchnia

Pasztet z cukinii z marchewką

3 szklanki startej cukini
1 średnia marchewka
1 i 3/4 szklanki bułki tartej
3 jajka (oddzielnie białko i żółtko)
200g żółtego sera
2 ząbki czosnku
3 średnie cebule
1/2 szklanki oleju
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz

cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. przekładamy do miski, solimy i czekamy aż puści sok.
Cebulę i czosnek drobno kroimi i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Odstawiamy do przestudzenia.
Żólty ser i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cukinię odsącamy, odmierzamy 3 szklanki, dodajemy podsmażona cebulę z czosnkiem, se, marchew, bułkę tartą, żółtka jak oraz olej. Doprawiamy ziołami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do wymieszanej masy. Delikatnie mieszamy.

Keksówkę 30x11 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. masę przekaładmy do keksówki.

Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż sie zarumieni. Studzimy w keksówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation