Kuchnia

Ciastka, ciasteczka...

Muffinki bananami
275 g mąki
50 g roztopionego masła
50 g płatków owsianych
250 ml mleka
75 g brązowego cukru
115 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (polecamy Black Rose)
2 banany
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
Procedura: w dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Na oddzielnym talerzyku rozgniatamy widelcem banany. W kolejnej misce ubijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i banany, a po nich masło fistaszkowe, mleko i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Wlewamy mokre składniki do suchych i ponownie wszystko mieszamy, niezbyt dokładnie.

Do foremek wlewamy ciasto do 2/3 ich objętości, gdyż muffinki urosną. muffinki z bananami i masłem orzechowym pieczemy w 18-23 min. w 190 stopniach C.

Ważne: sukces udanych muffinków leży w odpowiednim łączeniu składników – oddzielnie suche, oddzielnie mokre, a na koniec mokre do suchych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation