Kuchnia

główne-słodkie-procentowe

Zytnie buleczki z rodzynkami

Skladniki na 12 bulek:
35 g masla
300 ml mleka
70 g ciemnej melasy
1 lyzeczka soli
1 lyzka przyprawy do chleba (w sklad przyprawy wchodzi kminek, kolendra i nasiona fenkulu)
50 g swiezych drozdzy
60 g rodzynek
180 g maki pszennej
240 g maki zytniej (typ 720)
maka zytnia do posypania bulek

Maslo stopic, dodac mleko, melase, sol i przyprawe do chleba, wymieszac, lekko podgrzac (mieszanka ma miec taka temp. aby mozna bylo do niej wlozyc palec nie parzac sie).

Drozdze wkruszyc do miski, dodac mleczna mieszanke, rozpuscic w niej drozdze.
Dodac make i rodzynki, zagniesc ciasto. Przykryc miske czysta sciereczka i odstawic na 30 min. do wyrosniecia.

Wyrosniete ciasto podzielic na 12 czesci. Z kazdej czesci uformowac bulke, posypac ja maka zytnia. Blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia, ulozyc buleczki. Przykryc scierka i odstawic na kolejne 30 min. do wyrosniecia.

Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Wyrosniete buleczki wstawic do piekarnika. Piec na srednim poziomie przez ok. 10 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation