Kuchnia

slodkosci

Ciastka owsiane

250 g płatków owsianych
50 g ziaren lnu
50 g ziaren słonecznika
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
100 ml wrzącej wody
60 ml oleju rzepakowego
0,25 łyżeczki soli


Słonecznik prażymy na suchej patelni uważając, aby się nie przypalił. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, dodajemy wrzątek, olej i miód, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Następnie łyżką nakładamy porcje na blaszkę wyłożoną piaperem do pieczenia. Masa nie jest zwarta, więc trzeba z uwagą formować ciasteczka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciastka pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia.
Zaraz po upieczeniu są chrupiące, ale jak poleżą 1 dzień, zmiękną nieco. Jeśli chcemy je przetrzymać, należy to zrobić w zamkniętym pojemniku, gdzie nie wchłoną wilgoci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation