Kuchnia

Ciasta

Muffiny z truskawkami


Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej
1/2-3/4 szklanki cukru (według uznania)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
200 g waniliowego serka homogenizowanego
1/3 szklanki mleka
100 ml oleju lub rozpuszczonego masła
kilka kropel aromatu waniliowego
truskawki pokrojone w ćwiartki- ilość według upodobań
brązowy cukier- ok. 1/2 łyżeczki na każdy wierzch muffina
czarny sezam - do dekoracji :)



1. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem i sodą. Osobno dokładnie łączymy serek z jajkiem, aromatem, mlekiem i olejem (masłem). Następnie masę jajeczno-serową wlewamy do mąki z dodatkami i szybko mieszamy, tylko do połączenia się składników.

2. Papilotki umieszczone w blasze do muffinów napełniamy mniej więcej do połowy wysokości, na wierzchu układamy kawałki truskawek, na koniec posypujemy brązowym cukrem i sezamem.

3. Pieczemy ok.15-20 min, do tzw suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation