Kuchnia

zupy

KREM Z KURCZAKA ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Zupa jest wspaniała. Gęsta, kremowa, bardzo delikatna ale za razem wyrazista. Nieco cebulowa ale ten aromat przełamuje smak selera naciowego, który nawet po zapieczeniu w piekarniku pozostaje przyjemnie chrupiący. Jest to jedna z najlepszych jak nie najlepsza zupa jaką w życiu jadłam. Bardzo polecam!



SKŁADNIKI:

50g masła
1 cebula
5 łodyg selera naciowego
1 duży ziemniak
50g mąki pszennej
400g bulionu z kurczaka
200ml śmietanki kremówki
Sól
Pieprz
450g piersi z kurczaka
Paczka ciasta francuskiego
1 jajko do posmarowania ciasta




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsów, doprawić solą i pieprzem i odstawić.

2. Masło rozpuścić w dużym garnku i dodać do niego posiekane w kostkę warzywa i smażyć je 10 minut.

3. Następnie wsypać do warzyw mąkę i smażyć 2-3min żeby straciła posmak surowizny.

4. Po tym czasie zalać warzywa bulionem (ja użyłam takiego z kostki) i dodać śmietankę.

5. Doprowadzić do wrzenia a następnie wrzucić kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 5-8minut. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu.

6. Zupę odstawić do przestygnięcia.

7. Przygotować naczynie żaroodporne 1 duże i głębokie lub 4 małe. W przypadku użycia 4 małych potrzebne będą 2 opakowania ciasta francuskiego.

8. Rozłożyć ciasto francuskie na płaskim blacie i odcisnąć na nim naszą formę pozostawiając jednak miejsce na wycięcie długiego wąskiego paska, który posłuży za obręcz usztywniającą naszą konstrukcję na naczyniu.

9. Wyciąć długi pasek i oblepić nim naczynie- jak na zdjęciu. Z pozostałego ciasta wyciąć koło jednakże około 1cm szersze(koniecznie!) niż odciśnięty ślad.

10. Do miseczek z wylepioną obręczą nalewamy krem z kurczaka (prawie po sam brzeg, około 3mm poniżej obręczy z ciasta). Następnie obręcze z ciasta smarujemy letnia wodą i nakładamy na nie wycięte koła i przyciskamy aby lepiej się zlepiły.

11. Z pozostałego ciasta można powycinać dowolne ozdoby i poukładać na wierzchu przed pieczeniem.

12. Nastawić Piekarnik na 180st. Posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem i zapiekać miseczki około 20-30min. Przed podaniem odczekać 10-15min ponieważ krem jest bardzo gęsty i naprawdę długo trzyma bardzo wysoką temperaturę. Ja przyznam, że podałam od razu i goście zahipnotyzowani wspaniałym zapachem potrawy ( ja zresztą też) niestety się z lekko poparzyli a po pierwszym kęsie jeszcze trudniej było się pohamować przed kolejnym.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation