Kuchnia

chleb

Prosty chleb na pszenno-żytni na zakwasie

zaczyn:

50 g aktywnego, dojrzałego zakwasu*
100 g (ok. 2/3 szklanki) mąki żytniej razowej
100 g (½ szklanki) wody

ciasto chlebowe:

cały zaczyn
50 g (1/3 szklanki) mąki żytniej razowej
350 g (2¼ szklanki) mąki pszennej chlebowej
ok. 200 g (1 szklanka) wody
10 g (2 łyżeczki) soli morskiej

Wszystkie składniki zaczynu wymieszaj w przynajmniej litrowym naczyniu. Przykryj ściereczką, gazą lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na noc. Przez ten czas zaczyn powienien mocno urosnąć.

Wszystkie składniki ciasta, oprócz soli, wymieszaj w misce i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj gładkie elastyczne ciasto – robotem kuchennym 10-15 minut na niskich obrotach. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodaj mąki, nie więcej niż łyżkę na raz. Jeśli jest zbyt twarde, dodaj wody, również po łyżce. Miskę z ciastem przykryj, odstaw na 1-2 godziny, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat, odgazuj je (rozpłaszcz dłońmi) i złóż, formując bochenek. Obtocz solidnie w mące, włóż do lekko posmarowanej olejem keksówki. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około godzinę. Ciasto możesz też zostawić do dłuższego wyrastania w lodówce, co może zająć 8-10 godzin.

Piecz z parą, w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 25 minut w formie, następnie 15-20 minut bez formy, obracając bochenek, jeśli potrzeba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation