Kuchnia

bezmięsne

Szparagi z makaronem w pomarańczowym sosie - Widelcem.PL

Składniki (2 porcje):

200 g suchego makaronu (u mnie tagliatelle pełnoziarniste)
6 zielonych szparagów
10 krewetek tygrysich, obranych
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
4 łyżki startego parmezanu
100 ml soku z pomarańczy
6 łyżek gęstej śmietany 18 %
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz - do smaku
ewentualnie do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach soku




Najpierw obgotować w osolonej wodzie (z dodatkiem 1 łyżki cukru) szparagi. Wystarczy im około 4 minut. Po odcedzeniu przelać zimną wodą.
Przygotować sos. W rondelku zagotować sok ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, dodać parmezan i gotować na średnim ogniu dopóki się nie zredukuje i nie zgęstnieje. Jeśli śmietana była rzadka, zależy Wam na czasie lub lubicie naprawdę gęste sosy możecie go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Ugotować swój ulubiony makaron - najlepiej długi - tagliatelle, spaghetti, bucatini, linguine. W międzyczasie rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć na średnim ogniu pokrojone na kawałki szparagi, czosnek i krewetki. Nie powinno to zając dłużej niż 3 minuty.
Ugotowany, odcedzony makaron wymieszać z gotowym sosem i ułożyć na talerzach. Na wierzch nałożyć szparagi z krewetkami.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation