Kuchnia

Kuchennie

Guacamole


1 avocado
1 łyżka soku z cytryny
1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
1/2 obranego ze skórki i posiekanego drobno pomidora
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku
ew. szczypta chilli

Bardzo ważne jest, aby avocado użyte do guacamole było dojrzałe. Dojrzały owoc można bardzo łatwo poznać po tym, że jest lekko miękki i łatwo ugina się pod palcami. (tylko błagam, nie zaduście wszystkich owoców w sklepie podczas testów! ;) )
Twarde avocado jak najbardziej nadaje się do kupienia, ponieważ dojrzeje po kilku dniach leżenia w domu (nie w lodówce). Duże, czarne plamy na skórce i czarne smugi w miąższu oznaczają, że owoc jest już przejrzały. Intensywność zieleni miąższu zależy od odmiany owocu.

Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu.
Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i ew. chili do smaku, oraz posiekanego pomidora i cebulę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

Podajemy jako dip lub pastę, do mięs, warzyw czy kanapek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation