Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Pizza 4 sery na grubym cieście - przepis Marty1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki
30 g drożdży
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
bazylia, oregano
4 rodzaje sera (np. mozzarella, gouda, feta, pleśniowy)
Metoda dla maszynistów: wszystkie składniki w podanej kolejności umieszczamy w maszynie do chleba i wybieramy program do wyrabiania ciasta.

Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie zaczynamy od przygotowania rozczynu – drożdże rozcieramy z cukrem i połową szklanki letniego mleka, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy olej, resztę mleka, jajko i wodę. Ciasto powinno być gęstsze od kwaśnej śmietany i ciasta na racuchy. Ubijamy je – im dłużej, tym bardziej wyrośnie w piecu , ale wystarczy 5 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto jest gotowe rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy koncentratem i doprawiamy bazylią i oregano. Układamy sery. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C, z opcją dolnej grzałki, na najniższym poziomie piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż ładnie się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation