Kuchnia

Kuchnia.

1000 przepisów za 10 zł.

Kruche tartaletki z jabłkami

250 g pszennej mąki
125 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
40 ml śmietany
1 żółtko


Przygotowanie ciasta

Do robota kuchennego wrzucamy mąkę, masło, sól, cukier, żółtko i mieszamy aż ciasto będzie spójne, jednak niezbyt długo. Gdy stanie się ziarniste, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Na koniec krótko wyrabiamy ciasto, by osiągnęło gładką konsystencję. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na3 godziny. Musi się dobrze schłodzić.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim małe foremki (można je wcześniej posmarować roztopionym masłem. Ponownie wstawiamy do lodówki na 30 min.
Gdy ciasto się schłodzi, nakłuwamy je widelcem, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 10 minut (krawędzie lekko się zrumienią). Po tym czasie wyciągamy ciastka, studzimy i układamy prażone jabłka.

Przygotowanie jabłek

5 jabłek
łyżka masła
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru (opcjonalnie, czasami jabłka są słodkie i cukier jest zbędny)


Jabłka kroimy w cząstki (ale niezbyt małe) i wrzucamy na patelnię, na rozgrzane masło. Prażymy kilka minut, aż jabłka zaczną się szklić (ale nie rozpadać). Dodajemy cukier i cynamon, aby się dobrze połączyły. Studzimy.
Wystudzone jabłka układamy w upieczonych wcześniej tartaletkach i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (czasami mniej, zależnie od wielkości foremek).
Podajemy (najlepiej na ciepło) z miętą i waniliowymi lodami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation